توجه به ضایعات در جهان امروز از اهمیت فراوانی برخوردار است. بازیافت ضایعاتی مثل ضایعات آهن و فولاد تأثیرات بسیاری در بهبود اوضاع محیط زیست و اقتصاد کشورها دارد، به طوری که بازیافت، یکی از ارکان توسعه‌ی پایدار در هر کشوری به حساب می‌آید و کشورهای توسعه یافته با درک این موضوع در سال‌های اخیر، توجه هرچه بیشتری به صنعت بازیافت داشته‌اند. این کشورها از اقتصاد خطی که مبتنی بر برداشت مواد اولیه و مصرف مستقیم آن در صنایع است، به اقتصاد چرخشی یا دورانی که مبتنی بر بازگرداندن مواد اولیه به چرخه‌ی تولید است روی آورده‌اند.

به این ترتیب هر کشوری می‌تواند از مواد اولیه‌ای مثل آهن، بارها استفاده کند. مثلا بسیاری از ضایعات استیل را بارها و بارها می‌توان مورد استفاده قرار داد بدون اینکه از کیفیت آن به میزان قابل توجهی کاسته شود و به این ترتیب، علاوه بر کمک به حفظ محیط زیست و بهبود اوضاع آن، به بهبود اقتصاد خود کمک قابل توجهی کند؛ چون در بسیاری موارد هزینه‌ی تولید به واسطه‌ی بازیافت تا ۶۰ درصد کاهش پیدا می‌کند که عدد قابل توجهی است.

به همین دلیل استفاده از ضایعات در صنایع آهن و فولاد می‌تواند نقش مهمی برای کشور داشته باشد. از این رو در این مقاله می‌خواهیم به بررسی ضایعات فلزی بپردازیم که در صنایع آهن و فولاد می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد و منافعی که این کار دارد را مورد بررسی قرار دهیم. اما ابتدا خوب است کمی با تاریخچه‌ی آهن آشنا شویم.

تاریخچه‌ی آهن

آهن از قدیمی‌ترین عناصری است که انسان‌ها آن را برای ساخت ابزارآلات به کارگرفته‌اند. در ایران باستان از آهن، آهنگری، نرماهن، روهینا و نام‌های متعدد دیگری استفاده می‌شده که اشاره به قدمت استفاده از این عنصر در ایران دارد. یکی از شناخته شده‌ترینِ این نام‌ها، کاوه‌ی آهنگر است که به روشنی استفاده از آهن برای ساخت ابزارهای گوناگون را در گذشته‌های دور نشان می‌دهد.

گرچه استفاده از این فلز به صورت صنعتی و ایجاد صنایع آهن و فولاد به صورت گسترده و امروزی در قرن هفدهم شروع شد، اما آثار به کارگیری آهن به سال ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ پیش از میلاد در هند بر می‌گردد؛ در حالی که آهن در اروپا در قرون وسطا به کار گرفته شد و برای ساخت زیور آلات استفاده می‌شد. همچنین تولید فولاد هم در دوران باستان شکل گرفت.

آهن که اصلی‌ترین عنصر سازنده‌ی هسته‌ی درونی و هسته‌ی بیرونی کره‌ی زمین است، بیشترین میزان استفاده و تولید را در میان سایر فلزات به خود اختصاص داده است و تنها فولاد، سالانه چیزی حدود ۱.۶ میلیارد تن در جهان تولید می‌شود.

این عنصر ارزشمند که چهارمین عنصر فراوان در پوسته‌ی زمین است، به صورت سنگ آهن از پوسته‌ی زمین استخراج می‌شود و با استفاده از کوره‌های مخصوص و به کارگیری عناصر دیگری مثل کک از ناخالصی‌ها جدا می‌شود.

ضایعات آهن و فولاد در چه جاهایی یافت می‌شود؟

آهن فلزی است که بیشترین استفاده را در صنایع دارد و به طور گسترده در اکثر صنایع، شاید هم همه‌ی صنایع، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه با محصولات آهنی آشنا خواهیم شد که به راحتی می‌توان آن‌ها را بازیافت کرد و به چرخه‌ی تولید برگرداند.

ضایعات موجود خودرو

ضایعات آهن خودرو:

خودروسازی از اصلی‌ترین صنایعی است که آهن در آن به کار می‌رود. همه‌ی قسمت‌های خودرو میزانی از آهن را در خود دارند. حتی در لاستیک خودروها هم مفتول‌های آهنی به کار رفته است که هنگام بازیافت لاستیک، از لاستیک جدا شده و به صورت ضایعات آهن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اصلی‌ترین قسمت‌های خودرو که ضایعات آهن به طور گسترده در آن به کار رفته شامل: بدنه، شاسی، موتور و دیفرانسیل خودرو است که مقدار قابل توجهی آهن در خود دارد. به همین دلیل ضایعات خودرو، داغی ماشین یا خودروهای اسقاطی از اصلی‌ترین تأمین کننده‌های ضایعات آهن به حساب می‌آیند. برای آشنای بیشتر با ضایعات موجود در خودرو می‌توانید مقاله‌ی آشنایی با ضایعات موجود در خودرو را مطالعه کنید.

ضایعات ساختمانی:

مهم‌ترین جزء ساختمان‌های امروزی را آهن و فولاد تشکیل می‌دهند. حتی در ساختمان‌های بتنی هم برای افزایش مقاومت کششی بتن، از میلگرد استفاده می‌شود. در تخریب ساختمان‌ها ضایعات آهن و فولاد فراوانی تولید می‌شود که استفاده‌ی درست و بهینه از آن‌ها می‌تواند علاوه بر درآمدزایی برای صاحب خانه، کمک بزرگی به محیط زیست و اقتصاد کشور کند.

از ضایعات ساختمانی می‌توان به ضایعات تیر آهن و میلگرد، ضایعات قوطی‌های آهنی، لوله‌های فلزی، درب و پنجره‌های آهنی، شیرآلات فلزی، ضایعات کانال کولر و… اشاره کرد که همگی قابل بازیافت هستند. حتی بسیاری از ضایعات تیرآهن و میلگرد نیاز به بازیافت ندارد و بار دیگر می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

ضایعات لوازم خانگی و ظروف فلزی:

بسیاری از لوازم خانگی بدنه‌ی آهنی دارند و پس از بلا استفاده یا کهنه شدن، می‌توانید آن‌ها را به عنوان ضایعات لوازم خانگی یا ضایعات فلزی به فروش رسانید. این ضایعات عمدتا بر اساس وزن، جنس و قیمت روز بازار قیمت‌گذاری می‌شوند و قیمت مشخصی ندارند، به همین دلیل کارشناسان سایت تفکیکان به شما کمک می‌کنند تا ضایعات فلزی، لوازم خانگی یا هر نوع ضایعات دیگری که برای فروش دارید را به مناسب‌ترین قیمت روزِ بازار قیمت‌گذاری کنید. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله‌ی تفکیکان چیست و چطور کار می‌کند را مطالعه کنید.

ضایعات آهن و فولاد چه مسیری را طی می‌کند تا به صنایع آهن و فولاد برسد:

ضایعات آهن و فولاد یا فروخته می‌شوند یا دور ریخته می‌شوند. وقتی ضایعات فلزی را دور بریزید، مقداری از آن توسط دوره‌گردها جمع آوری می‌شود و مقدار زیادی از آن هم جمع‌آوری شده و در کنار سایر زباله‌هایی که قابل بازیافت نیستند، به محل دفن زباله‌ها برده می‌شوند که جای بسی تأسف دارد؛ زیرا این ضایعات فلزی که قابل بازیافت شدن هستند، سرمایه‌ی ملی به حساب می‌آیند و می‌توانند با صرف هزینه‌ی بسیار کمی، بار دیگر وارد چرخه‌ی تولید شوند و به این ترتیب، به اقتصاد کشور کمک بزرگی کنند.

 

فروش ضایعات آهن و فولاد چه منافعی دارد:

آن دسته از کسانی که ضایعات آهن خود را به خریداران ضایعات می‌فروشند، با این کار کمک می‌کنند ضایعات قابل بازیافت و ارزشمند راهی لندفیل‌ها نشود و به چرخه‌ی تولید بازگردد و به این ترتیب، علاوه بر کسب درآمد، به محیط زیست، اشتغال‌زایی و اقتصاد کشور کمک می‌کنند.

خریداران ضایعات آهن پس از خرید ضایعات آهن، آن‌ها را به گاراژهای ضایعات آهن می‌برند که مثلا در تهران، در مناطق ۱۸.۱۹ و ۲۰ این شهر واقع است. در آن‌جا این آهن‌ها بر اساس آلیاژی که دارند تفکیک می‌شوند؛ چون هر آلیاژی فرآیند بازیافت مختص خود را دارد.

سپس توسط قیچی‌های صنعتی برش خورده و در دستگاه‌های پرس ۶۰ یا ۱۰۰ تنی، به بسته‌های ۸۰X۴۰.۶۰X۴۰.۸۰X۶۰ در می‌آید تا آماده‌ی ارسال به کارخانه‌های فولادسازی شود.

این کارخانه‌ها پس از دریافت بسته‌های ضایعات آهن، بر اساس تشخیص و نیاز بازار، آن‌ها را ذوب کرده و به آهن و فولاد مورد نیازشان تبدیل می‌کنند.

آشنایی با مراحل بازیافت مس

استفاده‌ی ضایعات آهن در صنایع:

استفاده‌ی عمده‌ی ضایعات آهن و فولاد در صنایع فولادسازی تولید میلگرد، تیرآهن، قوطی و نبشی است. البته این آهن بازیافتی در صنایع دیگری هم کاربرد دارد که به برخی از آن‌ها می‌پردازیم:

استفاده از آهن بازیافتی در خودروسازی:

از آنجا که بیشتر آهن‌های بازیافتی تفاوتی با آهن غیر بازیافتی ندارند، استفاده از آن‌ها رواج دارد. در صنعت خودروسازی استفاده از آهن بازیافتی در ساخت بدنه‌ی خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ساخت درب و پنجره‌ی آهنی:

آهن‌های بازیافتی که در کارخانه‌ی فولادسازی به دست می‌آید، به قوطی‌های آهنی با ابعاد مختلف تبدیل می‌شود و سپس از این قوطی‌ها برای ساخت درب و پنجره‌های آهنی استفاده می‌شود.

تولید شیر آلات صنعتی اداره گاز:

این کارخانه به صورت مستقیم اقدام به خرید ورق‌های آهنی ضایعاتی می‌کند، سپس با توجه به نیازی که دارد این آهن‌های ضایعاتی را ذوب کرده و قالب ریزی می‌کند و به این ترتیب، به صورت مستقیم ضایعات آهن را به شیرآلات صنعتی اداره گاز تبدیل می‌کند.

چطور می‌توانید به سادگی ضایعات آهن و فولاد خود را به فروش رسانید؟

سایت تفکیکان با ایجاد بستری مناسب برای ارتباط مستقیم فروشنده‌ی ضایعات و خریدار ضایعات، کار خرید و فروش ضایعات را در کشور بسیار آسان کرده است.

از طرفی با توجه به نیاز عمومی به وجود مرجعی مورد اعتماد برای قیمت گذاری، با به کارگیری کارشناسان متخصص و باتجربه به شما کمک می‌کند تا ضایعات فلزی خود یا هر ضایعات دیگری را با مناسب‌ترین قیمت روزِ بازار و در سریعترین زمان ممکن به فروش رسانید.

از آنجا که خریداران فعال در این سایت همگی احراز هویت می‌شوند، با خیال راحت می‌توانید به فروش ضایعات خود در این سایت اقدام کنید.